Preprava ruskej ropy cez Ukrajinu na naše územie pokračuje bez zmien

21.02.2014 Bratislava

Bratislava 21. februára (TASR) - Preprava ruskej ropy cez Ukrajinu na územie Slovenskej republiky je zatiaľ bez zmien. Informoval o tom monopolný prepravca komodity na Slovensku, štátny Transpetrol, ktorý nepokojnú situáciu na Ukrajine spoločne s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR pozorne sleduje.

"V súčasnosti je preprava ruskej exportnej zmesi prostredníctvom spoločnosti Transpetrol cez slovenské územie v súlade s odsúhlaseným harmonogramom. K dnešnému dňu nemáme žiadne relevantné informácie, ktoré by viedli k možnej zmene množstva objemu prepravovanej ropy cez naše územie," konštatoval riaditeľ pre prepravu ropy Transpetrolu Martin Ružinský.

Ako ďalej priblížil, v prípade výpadku dodávok na naše územie cez ropovod Družba by došlo k použitiu núdzových zásob ropy, ktoré musí Slovensko na základe európskej smernice udržiavať na požadovanej úrovni 90 dní. Transpetrol, ako aj európske inštitúcie, však považujú za strategické riešenie projekt Bratislava – Schwechat Pipeline. Ropovod Adria je a aj po jeho rekonštrukcii bude schopný zabezpečiť náhradné dodávky ropy pre Slovensko len čiastočne, upozorňuje spoločnosť.

S tým však nesúhlasí rafinérska spoločnosť Slovnaft. "Ropovod Adria po ukončení prebiehajúcej rekonštrukcie bude schopný trvalo - v prípade potreby - zásobovať Slovensko v plnom požadovanom objeme, a to až na úrovni 6 miliónov ton ropy ročne," reagoval hovorca firmy Anton Molnár.
 

Vyberte región